Toen mijn jongste dochter naar de basisschool ging, vonden de leerkrachten dat ze moeite had met stil zitten en luisteren, het starten en uitvoeren van een opdracht. Ze had moeite met automatiseren, had meer tijd nodig om een antwoord te kunnen geven en liet uitstel gedrag zien. Daar tegenover stond dat zij altijd bereid was om andere te helpen en was een geliefd, open en vrolijk meisje.

De basisschool adviseerde een ADHD-onderzoek. Ons gevoel en vooral mijn intuïtie, zei dat zij helemaal geen ADHD had!  De stempel was al gegeven, voordat er ook maar iets duidelijk was! Wat voelde ik mij intens verdrietig en vooral niet gehoord. Woest was ik, omdat mijn kind niet de kans kreeg om zich te laten zien, zoals ze was.  Uit het onderzoek kwam, dat onze dochter een zeer gevoelig meisje is met een groot rechtsvaardigheidsgevoel.  Zij had moeite met het verwerken van de vele prikkels, hierdoor liet ze ander gedrag zien.

 

Onze dochter praat nu in plaats van ruzie maken, ze kan beter haar gevoelens benoemen. Daarnaast bijt ze geen nagels meer!

 

Naast mijn praktijk ben ik werkzaam op een reguliere basisschool in Haarlem en heb ik vervolgens mijn opleiding kindercoach gehaald. Tijdens de opleiding kreeg ik informatie over hoog gevoeligheid of hoog sensitiviteit (HSP). Voor mij vielen er opeens heel veel puzzelstukjes in elkaar. Dit is wat mijn dochter in de weg staat en niet alleen mijn dochter! Voor mijzelf ging ook een nieuwe wereld open.

Vele opleidingen, cursussen, boeken verder, kan ik inmiddels zeggen dat ik een ervaringsdeskundige in hoog gevoeligheid. Nu begrijp ik mijzelf en mijn dochter. Nu begrijp ik waarom een hoog gevoelig kind rust nodig heeft, moeite heeft met nee zeggen, afspraakjes maken eng vindt, bang zijn om iets verkeerd te zeggen, maar ook aan het eind van een dag, zomaar uit het niets kan ontploffen!

Ik ben hoog gevoelig (net als ongeveer 20% van de bevolking) en inmiddels durf ik ervoor uit te komen. Dat heeft mij heel wat tranen, onzekerheid en schaamte gekost.

Tranen zijn er heel wat keren geweest. Vroeger als kind als ik zomaar moest huilen en geen idee had waarom. Het niet kunnen uitleggen aan mijn ouders of aan de leerkracht op school, waarom ik verdrietig was of mij ineens zo voelde. Ik kon vroeger (en nog steeds) boos worden van oneerlijkheid. Zo boos zelfs dat ik niet meer uit mijn woorden kwam en vervolgens ging huilen en woest naar boven liep. Dat heb ik inmiddels onder controle hoor! Maar mijn rechtvaardigheidsgevoel is nog steeds sterk aanwezig evenals mijn intuïtie waarop ik steeds meer vertrouw!

Onzekerheid omdat ik bijvoorbeeld mijn vinger niet in de klas durfde op te steken, bang dat het antwoord fout was of omdat er altijd wel iemand in de klas zat die in mijn ogen slimmer was of meteen het antwoord kon geven. Ik had namelijk in mijn hoofd de som al 5x voor de zekerheid uitgerekend, voordat ik mijn vinger op stak. Ik had een hekel aan voorlezen in de klas, het liefste verstopte ik mij achter een klasgenootje. Als de leraar mij maar niet zag. De onzekerheid is ontstaan door opmerkingen van mijn broer, familie, een leerkracht van groep 4 en door de negatieve gedachtes van mijzelf. Nu weet ik dat bij een hoog gevoelig persoon een negatieve ervaring of opmerking tot faalangst kan leiden. Ik was er namelijk een ster in om te denken dat ik het niet kon! En met zo’n gedachte gaat het zeker nooit lukken!

Schaamte omdat er nog steeds veel mensen zijn die het een hype vinden, of dat het in het rijtje van ADHD of autisme hoort te staan. Ik heb het gevoel gehad dat ik mij moest verdedigen om vervolgens uit te leggen dat hoog gevoeligheid een karaktereigenschap is. Een eigenschap die je in de weg kan zitten of dat je deze kwaliteit kan inzetten voor jezelf, je gezin, vriendschappen of je werk.

Een eigenschap die ik inmiddels inzet met samen mijn creativiteit, duidelijk maken wat nu hoog gevoeligheid is door middel van het visueel te maken, met poppetjes of andere materialen.  Want hoe fijn zal het zijn als jouw kind niet in de knoop zit met zichzelf, begrip en de hulp kan krijgen die hij of zij verdient. Ik had het mijn eigen dochter zoveel jaren eerder gegund! Zodat mijn vrienden, leerkrachten met een andere blik en gevoel naar haar konden kijken. Dat had voor mij heel wat zorgen en verdriet gescheeld.

Marja heeft onze dochter enorm geholpen met omgaan met haar emoties, het ordenen van haar volle hoofd met allerlei gedachten en het vergroten van haar zelfvertrouwen.

Herken je jouw kind in mijn verhaal, maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik help jullie graag!