De MatriXmethode is een gesprekstechniek, waarmee je kinderen en of volwassenen hun eigen strategie voor het organiseren van informatie in hun hoofd laat ontdekken en ontwikkelen. Met slechts 1 of 2 interventies, ontdek je hoe je weer ruimte en rust in je hoofd krijgt en regisseur wordt van je eigen hoofd.

Door het stellen van de juiste vragen laat ik kinderen ontdekken welke strategie ze – onbewust- gebruiken om informatie en ervaringen op te slaan en te verwerken. Het kind wordt bewust van wat er wel of niet in het hoofd mag zitten en waar het mag zitten. Tijdens het hoofd opruimen bepaalt het kind zelf naar eigen inzicht, wat het wel en niet in het hoofd wilt hebben. Op deze manier slaan ze zelf de informatie op een handige manier op in e
en denkbeeldig – zelf bedacht – systeem, waardoor ze de informatie beter onthouden en terugvinden. Hiermee voorkomen ze het ontstaan van nieuwe problemen en lossen ze bestaande problemen op.

Wat ga je doen?

Als eerste begin je met een tekening te maken van je hoofd. Hoe ziet het er nu uit.  Wat zit er allemaal in je hoofd? Waar zit het? Wat voor kleur heeft het? Zijn het allemaal woorden of zie je misschien plaatjes? Voor iedereen is het anders, niets is fout, alles is goed, want het is jouw hoofd!

Daarna volgt een tekening van jouw hoofd met de vraag “hoe zou je het willen?”  Als die eenmaal op papier staat, volgt het opruimwerk. Je gaat prioriteiten stellen. Wat mag er eerst opgeruimd worden en wat als laatst. 20170508_215241Voor iedere prioriteit bedenk je een plaatje en een plek. Hoe specifieker het plaatje en de plek, hoe meer rust!

Na het opruimwerk volgt het plaatsen. Dat doe je samen met de coach. Die vertelt je wat je moet doen en hoe je het moet doen. En tot slot maken je nog één tekening van je opgeruimde hoofd. Je zal ervaren dat het een groot verschil is met de eerste tekening. Het is heel bijzonder om het te ervaren en het resultaat te zien!

 

Reactie: 

“Toen ik van Marja hoorde dat ze een cursus “hoofd legen” ging volgen en opzoek was naar een proefpersoon om het geleerde in praktijk te brengen leek me dit wel interessant. Ik had geen enkel idee wat ik ervan kon verwachten en van de andere kant was ik ook wel een beetje sceptisch of het wel zou werken.

Ze begon de sessie met een uitleg over wat het een en ander in zou houden.  Vervolgens gingen we aan de slag en moest ik een 3-tal oefeningen uitvoeren.

Na deze oefeningen te hebben afgerond was ik een beetje draaierig in m’n hoofd en was m’n hoofd inderdaad een heel stuk leger als daarvoor.

Ik heb de sessie dus als heel positief ervaren en ben ik blij dat ik deze sessie heb mogen ervaren, omdat ik nu weet hoe ik kan voorkomen dat m’n hoofd overvol raakt, waardoor ik meer rust heb in mijn hoofd.

Het is voor iedereen zeker aan te raden om eens een sessie “hoofd leegmaken” te ondergaan.”

M. Molenaar