Prikkels

Coaching Team 

 

Als directeur wil je dat je team draait als een geoliede machine. Dat iedereen op zijn plek zit, mag zijn wie hij is, gezien en gehoord wordt. Een team zoals een team hoort te zijn.

Jammer genoeg gaat dat niet altijd op en zijn de verwachtingen (soms) ontzettend hoog. Of staan niet alle neuzen dezelfde kant op, wordt er onderling geroddeld en vormen zich allerlei groepjes. Voor je het weet valt jouw team uit elkaar of valt een collega uit door een burn-out. Funest voor het werkgeluk van je hele team, en waar haal je zo snel een nieuwe leerkracht vandaan?

Hoe tof zou het zijn als je als directie weet hoe je de kracht van elke leerkracht kan inzetten. Wat is zijn rol in het team, en hoe kan je de samenwerking verbeteren, zodat iedereen optimaal kan functioneren.

Een veilige en open communicatie is hiervoor wel een must! Waardoor je een sfeer creëert waarin iedereen zich gelijkwaardig voelt en zijn ideale job met plezier uit kan voeren. Dit bereik je door een Openhartig Team Sessie!

Een Openhartig Team Sessie bestaat uit:

Een sessie voor het hele team – dus ook de voltallige schoolleiding – van anderhalf uur, waarbij wij systemisch aan de slag gaan. Dat betekent dat wij op een open, laagdrempelige, veilige en heel krachtige manier gaan kijken naar de onderlinge dynamieken, krachten, pijnpunten, wensen en behoeften.

Op een veilige en open manier spreken wij met elkaar: Wat voelt goed of juist niet. Hoe het voelt om 1 team te zijn, of hangt het van losse flodders aan elkaar? Waar loop je als collega tegenaan, wat kan anders, wat mis je of waardeer je juist erom. Soms moeten er nog oude koeien uit de sloot gehaald worden. Door de zere angel eruit te trekken, wordt het probleem bespreekbaar en kan het worden losgelaten, zodat er een nieuwe start gemaakt kan worden. Van daaruit kan je dan weer verder opbouwen met je team en gezamenlijk, door het hele team gedragen, verbeteracties en werkafspraken formuleren.

Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek plannen? Neem dan contact met mij op.

Na afloop van deze teamsessie hebben wij (jij als directeur en ik als coach) nog een evaluatiegesprek van een uur, waarin wij onze bevindingen bespreken. Na drie á vier weken volgt er nog een sessie met het gehele team, om te zien waar het team nu staat.

Deze vervolgsessie is om te kijken of er veranderingen in het team zichtbaar zijn en of dat er wellicht nog meer nodig is. Bijvoorbeeld een 1 op 1 traject voor een leerkracht of een traject voor bijvoorbeeld een werkgroep onderbouw/middenbouw of bovenbouw.

Ben je enthousiast geworden en lijkt het iets voor jouw team?

Neem dan contact met mij op, voor het plannen van een kennismakingsgesprek. Of plan hem direct hieronder in.