De zomervakantie

Bij ons in het noorden van Nederland begint aanstaande zaterdag de zomervakantie. De kinderen hebben 6 weken vakantie en ik moet zeggen, wij zijn eraan toe. Ik merk op school dat de kinderen het zat zijn. Ze lopen al twee weken op hun wenkbrauwen, er zijn meer irritaties en huilbuien. Mijn collega’s zien er met de dag moeër uit, ikzelf voel het ook. Het is klaar, even een pas op de plaats!

Minder gezellige start

Voor het hooggevoelige kind is ook dit het moment om bij te komen en om op te laden, te verwerken en los te laten. Houd er als ouder rekening mee, dat de start van de vakantie minder gezellig kan zijn, dan dat je zou wensen. Het ritme van de dag verloopt immers anders, waardoor je kans hebt dat je hooggevoelige kind negatieve aandacht vraagt, opstandig en tegendraads gedrag laat zien en soms niet te genieten is.

Jouw kind heeft echt even tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Het ritme

Het ritme waaraan je kind gewend is, geeft duidelijkheid en voorspelbaarheid. Het later opstaan, ontbijten, geen duidelijk plan voor de dag hebben, later naar bed, brengt onrust teweeg bij jouw zoon of dochter. Ze zullen de veranderingen sterker opmerken en een ander gedrag laten zien. Door samen een schema te maken, hoe de dag of week gaat verlopen, schep je duidelijkheid en overzicht.

Haal onzekerheid weg

Als wij op vakantie gingen vertelde ik zoveel mogelijk aan mijn dochters. Wanneer en hoelaat wij vertrokken richting Oostenrijk, naar welk dorpje wij gingen en hoelang wij op dezelfde plek bleven. Van het begin van de reis tot het einde.

Leg zoveel mogelijk uit aan jouw kinderen en beantwoord hun vragen ook. Geef aan, dat je zelf ook nog niet alles weet, maar zodra je het antwoord weet erop terugkomt. Tegenwoordig kan je via de website, de camping of huisje laten zien aan jouw kinderen. Misschien zelfs wel de uitjes die je samen wilt doen. Op deze manier haal je veel onzekerheid weg.

Geef ook aan dat het in de vakantie soms wel eens anders loopt dan dat je gepland had.

Bied structuur

Ga je naar het vakantiehuisje, de camping of dergelijke probeer ook hier structuur te bieden. En natuurlijk is dat anders, het is immers vakantie. Geef bijvoorbeeld aan dat je de om de dag iets onderneemt en de andere dag bij het huisje of op de camping blijft. Of s‘ochtends een uitje en s’middag weer thuis. Houd je hier dan ook aan, hiermee breng je rust en duidelijkheid voor iedereen.

Probeer ook je rituelen die je thuis doet ook op de vakantiebestemming door te voeren.

Een eigen plekje

Hoe fijn is het om een eigen plekje te hebben in de tent, caravan of appartement. Een hoekje waar speelgoed en vertrouwde spulletjes liggen, waar je kind zich prettig en veilig bij voelt. Op deze manier kan hij of zij een rustmomentje pakken op de momenten dat het nodig is. De vertrouwde knuffel, drinkbeker of dekentje is natuurlijk een must om mee te nemen!

Genieten

Probeer vooral ook zelf te genieten. Zorg goed voor jezelf. Plan voor je jezelf en je partner ook rustmomenten in. In de hangmat met een goed boek of die verdiende kop thee / wijntje voor de caravan. Heb jij stress, dan voelt je hooggevoelige kind dat haarfijn aan. Dus hoe prettiger jij je voelt, hoe beter je je kind zich ook voelt! Dat is dubbel en dwars genieten!!

Ik wens je een fijne, gezellige en zonnige vakantie toe!