Logeren is best spannend voor gevoelige kinderen.

Afgelopen week kreeg ik een appje van mijn neefje. Hij wilde heel graag bij ons logeren en met de Playmobil spelen. Afgelopen zaterdag werd hij door mij broer gebracht. Rugzak mee vol met kleding, een voorleesboek en zijn favoriete knuffels. Vol enthousiasme kwam hij de tuin inlopen, tante Marja, “ik kom logeren hè!”.

Playmobil

Je was nog niet binnen en je vroeg al of de Playmobil naar beneden mocht komen, zodat je er samen met mij mee kon spelen. Anne en Floor moesten jou helpen met het bouwen van de boerderij en de manage. Dus de dozen kwamen naar beneden en werden klaargezet om aan de slag te gaan.

Afscheid nemen

Papa wilde iets te snel weggaan naar jouw zin. Dus werd het knuffelen en nog meer knuffelen, en niet meer loslaten. Je wilde niet meer… De opgelopen spanning was je te veel geworden. Je wist het even niet meer. Mijn broer probeerde van alles, nog een knuffel, een extra knuffel en kus. Morgen kom ik je weer halen, het wordt heel erg leuk, je gaat je lievelingsgerecht eten en spelen met de Playmobil. Ja, dat wilde je ook, maar het was allemaal zo spannend!

Kopje thee en limonade

Uiteindelijk is mijn broer weer binnengekomen en hebben wij met elkaar een kop thee en limonade gedronken. De meiden begonnen het Playmobil in elkaar te zetten en langzaam kwam je erbij en ging je helpen. Kletsend ging je aan het werk en zette je de paarden op de goede plek in de manege. Er ontstond rust in je lijf en bolletje.

Just Dance

Dat je vader opeens weg was, was oké. Je had immers al met hem geknuffeld en het was te gezellig om nu naar huis te gaan. De rest van de middag heb je ontzettend lief gespeeld met de dieren, de boerderij en als klap op de vuurpijl nog even just dance gedaan. Wat kan je daarvan genieten!

Logeren is ontzettend spannend!

Voor gevoelige kinderen is logeren ontzettend spannend. Het is fijn als je dat gaat oefenen met je kind bij bijvoorbeeld opa en oma of andere familieleden. De spanning kan echter wel oplopen. Bij ons neefje was dit echter het geval. Hij had er zoveel zin in, dat hij het zo spannend vond dat hij er uiteindelijk zenuwachtig, misselijk en buikpijn van kreeg. Dan weet hij vervolgens niet wat hij moet doen en raakt in paniek.

Extra tijd

Calculeer als ouder extra tijd in om afscheid te nemen. Door rustig de tijd te nemen, met een kopje koffie en limonade ontstaat er rust. De afleiding om samen de boerderij in elkaar te zetten hielp bij ons, maar het kan natuurlijk ook een boekje zijn of een potje voetbal in de tuin. Voor jouw als ouder, kan het logeren ook spannend zijn. Het idee of het je kind lukt, of je kind het er leuk heeft of leren loslaten kan een onzeker gevoel geven, dit voelt jouw zoon of dochter uiteindelijk ook! Dus probeer het zelf ook los te laten. Het komt goed! Je kind is in vertrouwde handen.

Overprikkeld

Gevoelige kinderen kunnen zo enthousiast zijn voor nieuwe dingen, maar tegelijkertijd ontzettend veel spanning opbouwen in het hele lichaam en overprikkeld raken. Het lijkt ze ontzettend leuk om te doen, maar kunnen nog niet om gaan met onzekerheden.

Zoveel vragen

  • Wat gaan we doen?
  • Waar is het?
  • Wie is er allemaal?
  • Ken ik iedereen?
  • Wat moet ik doen als ik het eten niet lust?
  • Waar ga ik slapen?
  • Wordt er een verhaaltje voorgelezen als ik ga slapen?
  • Mag er een lichtje op de gang aanblijven?
  • Wat als ik in de nacht naar de wc moet?

Zoveel vragen waardoor het hoofd overuren maakt, en de zenuwen toenemen. Met het vervolg dat het een negatieve ervaring kan worden en je kind nooit meer wilt logeren of andere nieuwe dingen wilt proberen.

Ondersteun je kind hierbij

Als ouder kan je hierbij je kind ondersteunen en vragen aan je zoon of dochter wat het wilt weten, voordat het gaat logeren. Probeer zoveel vragen te beantwoorden en neem eventueel contact op met degene waar je kind naar toe gaat. Misschien kan je het bespreken als je samen met je kind bij opa en oma bent. Door het bespreekbaar te maken los je al heel wat onzekerheden

op.

Ontprikkelen

Zorg dat de tijd voor het logeren rustig verloopt en dat je na het logeerpartijtje geen drukke agenda meer hebt. Op deze manier heeft jouw kind de tijd om rustig te worden en te ontprikkelen. Een warme douche helpt hierbij en voor het naar bed gaan, de logeerpartij nog even bespreken met elkaar.