Blue Monday

Blue Monday is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. Vandaag 18 januari is het zover. BLUE MONDAY!

Zelf heb ik er niet zoveel mee, maar ik kan mij voorstellen dat veel mensen nu in deze zware tijd van corona er wel moeite mee hebben. Het valt niet mee, de lockdown, het virus, de engelse variant, thuiswerken, thuisonderwijs. Het bericht dat de scholen tot 8 februari dicht blijven. Het niet mogen knuffelen van je naasten en vrienden. Dat mis ik zelf nog het meest!

DE KLEINE LICHTPUNTJES

Het grijze weer van de afgelopen dagen, met als lichtpuntje een klein beetje sneeuw bij ons in het westen. Juist van die kleine lichtpuntjes daar kan je zoveel energie uithalen. Kinderen die van het beetje sneeuw een sneeuwpop maken. De blije gezichtjes van de kinderen die van de enige besneeuwde helling in ons dorp op hun slee naar beneden glijden. De verse sneeuw dat kraakt onder je schoenen. Heerlijk!

PROBEER VOOR JEZELF DIE KLEINE CADEAUTJES TE ZIEN EN VAST TE PAKKEN

Bijvoorbeeld het roodborstje dat elke morgen op zijn takje in de boom zit, de rust en stilte als je een kop thee of koffiedrinkt met de ochtendkrant. Ik probeer elke ochtend een meditatie te doen (de ene keer 10 minuten de andere keer 30) en 2 keer in de week een yoga les online te volgen. Trots ben ik op mijn eigen dochters en kan hier ontzettend van genieten. Zij maken in deze tijd mooie ontwikkelingen door, ondanks dat ze weinig kunnen, stroomt de creativiteit en het doorzettingsvermogen. Cadeautjes die je gratis krijgt, maar o,zo waardevol zijn.

CREEER TIJD VOOR JEZELF LIEVE OUDER!

Tja hoe dan, hoor ik je denken. Creëer extra tijd voor jezelf, door eerder op te staan. Hierdoor maak je even tijd voor jezelf. Bijvoorbeeld voor een kop thee of koffie, de krant of misschien een yogales of meditatie, of dat ene boek wat constant naar je lonkt. Me-time!! Hoe heerlijk is dat. En soms is een half uurtje al genoeg om al relaxter de dag door te komen.

De dag doorkomen met werk en het schoolwerk

Hoe kom je dan vervolgens door de dag heen, tijdens je eigen werk en het schoolwerk van je kinderen. Maak duidelijke regels met elkaar en houd je daaraan. Plan tussen het werk ook ontspanningsmomenten in. Het 10-uurtje, even buiten spelen, maar plan ook tijd in voor jezelf. Zodat jij je kan opladen om daarna weer klaar te staan voor de kids. Leg het ze uit, dat je nu jouw tijd is en dat ze het zelf even moeten doen. De juf zit immers ook niet 8 uur naast jouw kind! En onthoud: JE DOET JE BEST!

HELPENDE GEDACHTEN

Blijf je negatieve gedachten houden, probeer dan voor jezelf een positieve gedachten te bedenken.Ook wel een helpende gedachten genoemd. Door een vrolijke helpende gedachte voor je te zien, tegen jezelf te zeggen en blijf deze herhalen gedurende de dag. Zet deze helpende gedachte in je telefoon, op je bureaublad van je laptop en zeg hem vooral hard op tegen je zelf in de spiegel. Plak het desnoods op de koelkast, dan zie je het op verschillende momenten op de dag, jouw positieve gedachte. Je zal zien dat je negatieve gedachten verandert in een positieve! Zo geef je op meerdere momenten van de dag een compliment aan jezelf. Je bent het WAARD!

GEEN IDEE AAN WAT VOOR GEDACHTEN JE KUNT DENKEN?

Vind je het lastig om een positieve gedachten de bedenken? Hieronder een paar helpende gedachten zoals: “Ik ben tevreden,Ik doe mijn best, Ik ben een super mama! Ik ben een super papa!Ik doe het gewoon,Ik ben niet de enige die…, Ik ben geliefd, Ik ben gezond, Ik ben belangrijk,Ik mag er zijn.” Zo kun je waarschijnlijk zelf ook nog een krachtige helpende gedachte bedenken voor jezelf. Door aan deze gedachten te blijven denken en tegen jezelf te blijven zeggen, zal je merken dat er een verandering optreedt in je gedachtegang. Je komt in een andere flow. Deze gedachten zijn natuurlijk niet alleen belangrijk voor jou als ouder, maar ook voor je zoon of dochter. Samen kun je er ook een voor je kind of voor het gezin kiezen.Je zult merken als het hele gezin hieraan werkt er een andere sfeer ontstaat.

PROBEER HET MAAR EENS! JE DAG START EEN STUK VROLIJKER!

Mocht je na het lezen van dit blog meer willen weten over helpende gedachten of een vaste of groeiende mindset. Merk je dat jouw kind zicht terugtrekt in deze lastige periode en alleen maar negatief is. Of wil je persoonlijke tips voor je kind hoe hier mee om te gaan, neem dan contact met mij op of via info@kindercoach-open hartig.nl