Onze Snuf is niet meer

Afgelopen weekend is onze konijn Snuf ingeslapen. Het dwergkonijn van onze jongste dochter. Nou ja, dwergkonijn?  De verkoper heeft ons op het hart gedrukt dat Snuf een echt dwergkonijntje was en klein bleef, maar naar 8 jaar goede zorg is Snuf een reuze konijn geworden. Al een paar jaar hebben wij af een toe met onze dochter besproken dat Snuf al best oud is en dat hij er zomaar eens tussenuit kan knijpen. Afgelopen zaterdag was het zover. Toen ik langs zijn hok liep was er geen enthousiaste begroeting meer.   Het bleef stil…. Voorzichtig stelde ik mijn dochter op de hoogte en bespreken wat we met Snuf gaan doen.

Afscheid nemen

Afscheid nemen is altijd lastig, maar ook (hoog gevoelige) kinderen krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Dat kan natuurlijk hun huisdier zijn, maar ook opa of oma of een ouder. Je kunt je kind hier niet voor behoeden, maar je kunt er wel zijn voor je kind! Hoe ga je hier als ouder mee om?

  • Vertel het op een rustig moment.
  • Liefst met het hele gezin compleet.
  • Vertel de boodschap direct, zonder al te veel details te delen.
  • Geef je kinderen de ruimte om vragen te stellen en laat de emotie er zijn die er op dat moment is.

Gevoelens en emoties

Ieder kind zal anders reageren, de ene begint te huilen, de ander blijft stil, de volgende stelt heel veel vragen en de andere gaat stampvoetend naar boven en wilt alleen zijn. Er is in dit geval geen goed of fout, laat het er zijn. Het belangrijkste voor jou als ouder is dat je er bent en dat je luistert, de vele vragen beantwoord en het aangeeft als je sommige vragen misschien nog niet kan beantwoorden.  Geef aan dat je daar op een later tijdstip op terugkomt. Ook dat is goed.

De ceremonie

Gaat het om het afscheid van een dier, dan kan je samen bespreken hoe je afscheid neemt, waar en hoe je het begraaft. Is het een ceremonie van een dierbaar persoon, dan is het voor een hoog gevoelig kind fijn om te weten wat er gaat gebeuren. Tegenwoordig kan er ontzettend veel, dus maakt het bespreekbaar met je kinderen. Misschien komen ze zelf met mooie ideeën of krijgen ze een rol tijdens de ceremonie. Op deze manier maak je je kind deelgenoot van het geheel.

Afscheid nemen kost je kind veel energie

Hou er rekening mee, dat de week voor en tijdens de ceremonie veel energie kost voor je gevoelige kind. De spanning, het verdriet, de indrukken, je kind kan hier dagen last van hebben en aangeven dat het ontzettend moe is. Het voelt immers niet alleen hun eigen verdriet, maar voelt ook sterk de gevoelens van de andere mensen om zich heen. Benoem wat je ziet en vraag aan je kind of het klopt wat je ziet. Een luisterend oor en een extra knuffel kan wonderen doen. Laat je kind lekker douchen, zodat het de “zware” energie kan weg spoelen.

Maak een herinneringsplekje of fotoboek

Natuurlijk is na de ceremonie niet meteen het verdriet weg. Het ene kind wil er nog met je over praten en heeft nog vragen. Neem hiervoor de tijd, hoe lastig je het ook misschien vindt.  De ander komt opeens na maanden naar je toe over het gemis van de overleden persoon of huisdier. Een plek in huis voor de overledene/huisdier, met een mooie foto en eventueel kaarsjes kan een geruststelling geven voor je kind. Maak samen met je kind een fotoboekje, zodat het er af en toe in kan kijken. Onze Snuf heeft inmiddels zijn plekje gekregen bij zijn lieveling-struik. Dag lieve Snuf!  

Mocht je na het lezen van dit blog meer willen weten over afscheid nemen. Merk je dat jouw kind het lastig vindt om hierover te praten, last krijgt van lichamelijke klachten of moeilijk in slaapt valt? Of wil je persoonlijke tips voor je kind hoe hier mee om te gaan, neem dan contact met mij op. https://www.kindercoach-openhartig.nl/contact of via info@kindercoach-open hartig.nl

Ik help jullie graag.